Voor de zorgverlener

De rol van de zorgverlener binnen het OncoFitness project

Steeds meer mensen krijgen kanker en overleven kanker. Hierdoor leven steeds meer mensen met de gevolgen van de ziekte en behandeling. Veelgehoorde klachten zijn vermoeidheid, afnemende fitheid, slaapproblemen, angst en een afname van de kwaliteit van leven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten tijdens- en na de behandeling vermoeidheid vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.

Het OncoFITness project is een initiatief van het UMC Utrecht. Het doel is het opzetten van een nationaal netwerk van geschoolde fitnessinstructeurs. Hiervoor worden in samenwerking met Michel Meijers (oprichter trainenmetkanker.nl) fitness instructeurs opgeleid tot oncologisch fitness trainer.

Patiënten kunnen tijdens- en na de behandeling laagdrempelig en veilig sporten in een gekwalificeerd sportcentrum dicht bij huis. Ook kan de (ex)patiënt na een behandeling bij de (oncologisch) fysiotherapeut blijven sporten onder professionele begeleiding van een fitnesstrainer oncologie.

Een fitnesstrainer oncologie wordt ingezet voor de begeleiding van mensen met kanker met niet-complexe klachten. De trainer heeft kennis over de ziekte, diverse behandelmethoden en bijwerkingen en biedt een beweegprogramma op maat. Hij of zij weet wanneer de patiënt beter doorgestuurd kan worden naar een oncologisch fysiotherapeut of behandelend specialist. Bij complexe klachten of contra-indicaties is het beter om de oncologisch fysiotherapeut of revalidatiearts in te schakelen.

Wilt u meer informatie over bewegen tijdens en na de behandeling van kanker? Of wilt u onze folder ontvangen, zodat u deze kunt meegeven aan patiënten? Neem dan contact met ons op.