Voor de (ex)kankerpatiënt

Waarom bewegen na de diagnose kanker?

Vaak zijn mensen met de diagnose ‘kanker’ geneigd om veel rust te nemen. Terwijl juist sporten bijdraagt aan het verbeteren van het lichamelijk en geestelijk functioneren tijdens- en na de behandeling. Veelgehoorde klachten zijn vermoeidheid, afnemende fitheid, slaapproblemen, angst en een afname van de kwaliteit van leven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sporten een positief effect heeft op deze klachten.

Wat is het OncoFITness project?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten tijdens- en na de behandeling van kanker vermoeidheid vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.

Desondanks voldoet slechts 15-40% van alle patiënten met kanker aan de internationale beweegrichtlijnen. Om sporten te bevorderen is het UMC Utrecht het OncoFITness project gestart. Doel van het project is het opzetten van een nationaal netwerk van geschoolde fitnessinstructeurs waardoor patiënten laagdrempelig en veilig kunnen sporten in een gekwalificeerd sportcentrum dicht bij huis. Daarnaast kunnen patiënten na behandeling bij een (oncologisch) fysiotherapeut blijven sporten onder professionele begeleiding.